početna                                                                                                                                                
 
                        naslov                                                    osnovna škola  

 

 
 

 

                                                       

          

                     Osnovna škola "Radoje Domanović"   www.osbosnjace.edu.rs

     

       

             Osnovna škola u Bošnjacu je najstarija škola u Jablaničkom kraju. Prva škola u Bošnjacu datira još od davne 1860.godine. Prva škola nije bila samostalna, već je imala crkveno obeležje.

          Zvanično, škola počinje sa radom 1880.godine pod imenom Bošnjačka narodna škola. U školi su deca, u početku, izučavala Nastavu narodne istorije, Narodnu poeziju, Račun i Lepo pisanje, a prvi učitelj Bošnjačke narodne škole bio je Budimir D. Švabić. U početnom periodu rada, slobodna Kneževina Srbije propisuje sledeće predmete: Katihizis mali, Molitvoslov kratki, Crkvena istorija, ali i svetovne discipline: Gramatika srpska mala(pored Bukvara Časlovca), Mali zemljopis, Zemljopis Srbije i Turske, Istorija srpskog naroda, Računica, Pismeni sastav, Prva čitanja.

          Od 1905.godine škola je iseljena iz crkvene zgrade i postala samostalna. Na ulazu u Bošnjace, levo od puta Leskovac-Lebane podignuta je nova školska zgrada koja je imala dve učionice, hodnik, kabinet i nastavničku kancelariju. Prvi učitelj u novoj zgradi bio je Dimitrije Bjelić koji je na mestu učitelja proveo 10 godina.

          Škola je, zbog rata, od 1915-1918.godine, prestajala sa radom, ali od 1941-1945.godine za vreme nemačke okupacije, nije prekidala nastavu.

          Dalje je, škola u Bošnjacu u svom radu samo napredovala. Zbog sve većeg broja učenika i nedostatka prostora školi je bila potrebna nova zgrada. Ona je izgrađena 1957.godine, a od 1962.godine nosi ime jednog od najznačajnijih realista srpske književnosti i najpoznatijeg satiričara-Radoja Domanovića.

          Postojećoj školi iz 1957.godine, 1977-1980.godine izgrađuje se novi deo koji danas, zajedno sa starim delom, raspolaže očiglednim sredsvima za rad, savremenim računarima i skromnim književnim fondom.

          Danas je ovo moderna i savremena škola opremljenih kabineta, renoviranih učionica, savremenom fiskulturnom salom i nastavnim sredstvima novije generacije. 

Školu pohađa. oko 600 učenika.

          Učionice su raspoređene u dva nivoa (prizemlje i sprat) opremljene centralnim grejanjem.  Što se tiče prostorija škola poseduje:

12 učionica i kabinete za fiziku, hemiju, biologiju, tehničko obrazovanje, informatiku,

fono labaratoriju. Ostale prostorije su fiskulturna sala odskoro renovirana i opremljena savremenim očiglednim sredstvima, terene za male sportove i veliki fudbal, biblioteka, trpezarija, kuhinja.

          Administrativni i nastavni kadar opremljen sa ukupno 10 računara ....

          U sastavu škole je i predškolsko odelenje.

          Škola poseduje i 4 izdvojena odelenja u 4 okolnih sela sa nastavom do četvrtog razreda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2005. www.bosnjace.com. sva prava zadrzana